Oldal kiválasztása

Innováció egy cserkei buszmegállóban –

Légtisztítás és egészségvédelem –

 

A 2018-as üzleti év számos fontos változást hozott a vállalatunk számára. Az egyik lényeges előrelépést a kínai Zhuhai Gree Electric Appliances Inc. és a magyar Cs-Process Kft.-vel közösen fejlesztett TOSOT márkájú légtisztító berendezés elhelyezése jelentette Cserkeszőlő egyik frekventált helyén található utasvárójában.

TOSOT – élen a klimatizálás piacán

Az 1991-ben alapított kínai Zhuhai Gree Electric Appliances Inc. úttörőnek számít a klimatizálással kapcsolatos fejlesztések terén. A vállalat méretét és gazdasági teljesítményét tükrözi,  hogy a Fortune az utóbbi 8 évben a „Top 100 kínai tőzsdén jegyzett vállalat”  közé sorolta. A Gree által gyártott és forgalomba bocsátott termékekre jellemző a fiatalos vonalvezetés, az okos techológiák előnyben részesítése a környezet és az egészség megóvása érdekében.

A TOSOT márkanév az angol Technology (Technológia), Original (Eredetiség), Style (Stílus), Outstanding (Kiemelkedő) és Trust (Bizalom) szavak kezdőbetűinek összeolvasásából keletkezik.

Környezet- és egészségvédelem

A KONTASET Kft. 2018. novemberében helyezte el az első TOSOT márkájú komplex légtisztító berendezést egy olyan buszmegállóban, amelynek várótermét egyébként is termálvízzel fűti a fenntartó önkormányzat Cserkeszőlőn. Az üzembehelyezés céljával kapcsolatban Szokolai Lajos, a település független polgármestere így fogalmazott: “A váróterem nemcsak az utasok pihenését szolgálja, hanem gondoskodik a betérők egészségéről is.”

A kérdéses buszmegállóban mintegy 53 buszjárat áll meg naponta, a település fürdőjét pedig évente 450 ezer vendég keresi fel. A nagy átmenő forgalom és Cserkeszőlő még vonzóbb turisztikai célponttá tétele indokolttá teszi, hogy a település vezetése komoly hangsúlyt fektessen a rendelkezésére álló környezet- és egészségvédelmi lehetőségek kihasználására.

Tervezés, fejlesztés, innováció

A váróteremben elhelyezett légtisztító berendezés esetén nem egy hagyományos légkezelő vagy légkondicionáló berendezésről van szó, amely kiszűri a polleneket, a port vagy akár megvédi a felhasználót a baktériumok káros hatásaitól. A Cserkeszőlőn telepített légtisztító berendezés sokkal több ennél.

A fejlesztők nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy olyan termékkel lássák el a zsúfolt utasvárókat, konyhákat, öltözőket és egyéb szociális helységeket, amelek alkalmasak arra, hogy szinte valamennyi egészségre ártalmas káros anyagot eltávolítsák a levegőből.

A Cserkeszőlőn üzembehelyezett légtisztító eltávolítja a lebegő por részecskéket, a korom részecskéket, a polleneket, nitrogén-dioxidot, a talajközeli ózont, a kén-dioxidot, a szén-dioxidot és a CO szén-monoxidot.

egy innovatív vízió

Cserkeszőlő helyzete azért különleges, mert a település vezetése tudatosan tesz lépéseket a lakosság és a termálfürdőbe látogató vendégek egészsége érdekében. Felismerve a tiszta levegő pozitív élettani hatásait, és a megújuló energiában rejlő lehetőségeket, Cserkeszőlő polgármestere további légtisztító berendezések beszerzését tervezi az első berendezés lakossági fogadtatásától függően.

Szokolai Lajos polgármester úgy fogalmazott, hogy bár Cserkeszőlő alapvetően jó klímával és levegővel rendelkezik, a kipufogógázok és a téli időszakban a kéményekből kiáramló füst miatt szükséges a levegő minőségének javítása. Mint mondja: “Márpedig erre szeretnénk törekedni, hiszen tavaly év elején hivatalosan is megkapta Cserkeszőlő a gyógyhely település címet. Hát hol legyen jó a levegő, ha nem itt?”

Az okos zöld sziget

A cserkeszőlői buszmegállóban üzemelő légtisztító berendezés napelemmel működik. A várakozó utasoknak arra is lehetőségük van, hogy várakozás közben telefonkészülékeiket a termelt zöldárammal feltöltsék a KONTASET által telepített zöld konnektorokon keresztül.

További fejlesztés, hogy a buszmegálló mellett a település négy-állásos elektromos autótöltő szigetet alakított ki hozzájárulva ahhoz, hogy Cserkeszőlő valóban Magyarország legtisztább levegőjű településévé váljon.

(A képen Szokolai Lajos polgármester látható a légtisztító sziget mellett. A képet Fenyvesiné Hajnalka készítette.)

A szerzőről

Összefoglalónk szerzője, a KONTASET Kft. marketing vezetője, Fazekas Anna. Kolléganőnk több, mint 10 éve dolgozik a vállalatnál, 2 éve tölti be a marketing vezetői pozíciót. A kontablog.hu szerzőjeként elsősorban az a feladata, hogy a friss iparági hírekről, és a KONTASET Kft. működésében bekövetkező legfontosabb változásokról tájékoztassa az olvasókat, követőket.