Oldal kiválasztása

Beruházás Jász-Nagykun-Szolnok megyében –

Optikai kábelgyárat épít a KONTASET –

 

2018. március 09-én megtörtént a KONTASET Kft. optikai kábelgyárának ünnepélyes alapkőletétele Cserkeszőlő községben. A kínai-magyar együttműködés a KONTASET Ipari Park létrehozásával, a világ egyik legkorszerűbb optikai technológia parkjának megvalósításával 250 új munkahelyet teremt a térségben.

Államközi egyeztetés – Új beruházás

A KONTASET Kft. 2018-ban – 1 évvel a vállalat fennállásának 100. évfordulója előtt érkezett el működésének azon mérföldkövéhez, hogy a Kínai Népköztársaság legnagyobb optikai technológiafejlesztő és kábelgyártó vállalkozásával, a shenzheni székhelyű T&S Co.-vel közösen Európa egyik legkorszerűbb optikai száltechnológiai és csatlakozó szerelő üzemét valósítsa meg Cserkeszőlőn.

Az új beruházás nem pusztán komoly infrastrukturális fejlesztéssel jár a település számára, hanem 250 új munkahelyet is teremt a térségben stabil és kiszámítható életpályát nyújtva számos munkavállaló és család számára.

(A fotón a KONTASET Kft. menedzsmentje, dr. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium – EU fejlesztésekért felelős államtitkára és a T&S Co. delegációja látható.)

A KONTASET Történelmének 100 éve

A KONTASET Kft. jogelődjét, a KONTAKTA Villamos Szerelési Cikkek Gyárát Szalay István 1919. október 18-án alapította Magyarország első elektromos szerelvénygyártó üzemeként. A KONTAKTA az elsők között kezdte meg Európában az elektromos hálózati ellátást szolgáló villamos cikkek és szerelvények gyártását, értékesítését. Kijelenthető, hogy 1919-ben a KONTAKTA a magyar és európai épületvillamosság egyik meghatározó úttörője volt.

1990-től, azaz a 100 éves vállalat KONTASET Kft.-vé való átalakulásakor kézenfekvő volt, hogy a vállalat piaci jövőjének alapja a fejlődésben és az innovatív termékek fejlesztésében ölt testet. Az elektromos és a különféle mérőóra szerelvények mellett a gyártási profil részévé váltak az 1990-es és 2000-es évek legkorszerűbb technikai eszközeként megjelenő rack szekrények, valamint a szerver parki és diszpécserközponti berendezések.

A KONTASET Kft. azon kevés magyar vállalkozások közé tartozik, amely mindig igazodni tudott a piaci aktuális elvárásaihoz, folyamatosan meg tudta újítani termékeit és szolgáltatásait, és fennállása óta valamennyi működési évét hazai és export piaci nyereséggel zárta.

A KONTASET Ipari Park

Az elkövetkezendő hónapok, évek eseményei kiemelt jelentőséggel bírnak Cserkeszőlő és a Tiszazug életében. Az optikai kábeltechnológiai, valamint az ugyancsak kínai-magyar együttműködésre épülő elektromos autóipari alkatrész és berendezés gyártási tevékenység egy új mérföldkő a térség életében.

A fejlesztések megvalósulása hozzájárul ahhoz, hogy Cserkeszőlő és a Tiszazug:

  • megtartsa a fiataljait, egyben lehetőséget teremtsen újabb fiatal családok, munkavállalók letelepedéséhez,
  • az eddig mezőgazdaságban – idénymunkákban foglalkoztatott férfiak és nők – magasabb és kiszámíthatóbb jövedelmű ipari ágazatban helyezkedhessenek el,
  • növekedhessen a női munkavállalók ipari foglalkoztatottsága,
  • haza hozza azokat a munkavállalókat a térségbe, akik eddig Magyarország más városaiban vagy Európa más országaiban keresték eddig a boldogulásukat,
  • a Tiszazug olyan ipari tevékenységgel rendelkezhessen, amely a jövő technológiát jelenti – azaz a Tiszazug jövőjét jelenti.

(A fotórealisztikus képeken a KONTASET optikai kábelgyárának látványtervei láthatók.)

A beruházás állomásai

A cserkeszőlői beruházás főbb adatai, állomásai:

– 2 milliárd forint beruházási összeggel megvalósuló fejlesztés, amely részben a KONTASET Kft. saját erejéből, részben pedig EU-s forrásokból kerül finanszírozásra.

– Az első ütemben közel 1000 m2-es korszerű ipari park és 400 m2 kutató és laboratóriumi épület megépítése valósul meg, majd a második és a harmadik ütemekben további 1000-1000 m2-el növekszik az üzemi épületek alapterülete.

– A tervek a fenntartható ökologikus építészet szellemében készültek, az elektromos energia jelentős részét napelemek, a fűtési energiát pedig geothermikus energia adja.

– A kínai partner, a T&S Co. – a legnagyobb internetes szolgáltató vállalatok beszállítója – szolgáltatja az üzemi és laboratóriumi technológia 100%-át.

A cserkeszőlői piaci termelés nem pusztán hazai, hanem európai, ezen belül spanyol, olasz, orosz és horvát, szlovén piacokat irányoz meg.

(A felső fotón a KONTASET Kft. menedzsmentje, dr. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium – EU fejlesztésekért felelős államtitkára és a T&S Co. delegációja látható.

A középső és az alsó fotó az ünnepélyes alapkőletételről készült, Szokolai Lajos cserkeszőlői polgármester közreműködésével.)

Tartjuk a lépést!

Magyarország megközelítőleg 1200 km új digitális – optikai hálózatfejlesztési feladat előtt áll. Évekkel ezelőtt a 3G, néhány évvel ezelőtt a 4G, napjainkban az 5G, és talán egy évtized múlva a 6G válik alapszintű adatátviteli sebességi elvárássá.

Egyre inkább számolni kell azzal, hogy a lakosság az infokommunikációs eszközeik milliárdjaival kíván majd rákapcsolódni az internetre – nem utolsó sorban említve a világkereskedelem és a világgazdaság infokommunikációs rendszereit. Az IoT (Internet of Things) vagyis a dolgok internete – jelenti a jövőt, az optikai száltechnológia pedig ezen jövőt kiszolgáló technológiát.

Cserkeszőlőn a KONTASET és a T&S Co. nem csak a jövő technológiát építi, hanem a Tiszazug és az Alföld jövőjét – mintegy 250 nő és férfi számára: családok és fiatalok számára egy új, magas jövedelemmel bíró, kiszámítható jövőképet létrehozva.

(A fotón a KONTASET Kft. menedzsmentje, Szokolai Lajos, polgármester és a T&S Co. delegációja látható.

Az alsó fotón Szokolai Lajos, polgármester és a T&S Co. szakembere látható.)

A szerzőről

Összefoglalónk szerzője, a KONTASET Kft. marketing vezetője, Fazekas Anna. Kolléganőnk több, mint 10 éve dolgozik a vállalatnál, 2 éve tölti be a marketing vezetői pozíciót. A kontablog.hu szerzőjeként elsősorban az a feladata, hogy a friss iparági hírekről, és a KONTASET Kft. működésében bekövetkező legfontosabb változásokról tájékoztassa az olvasókat, követőket.